Mäklarfotografi
Hur du tar inredningsbilder som säljer din lägenhet!

Att fotografera inomhus – speciellt bostäder – kan vara utmanande ur många perspektiv. Utrymmet kanske är litet och begränsat, ljuskällorna kanske är inkonsekventa, objekten kanske bara känns livlösa utan människor i bild.

Men misströsta ej! Vi har samlat de 8 bästa proffstipsen på saker att tänka på innan du eller en bostadsfotograf ska knäppa bilder hemma hos dig!

Planering – hur tar man bra bilder på sitt hem?

1

Växter och grönska

Att inreda med växter har flera fördelar: de lyser upp mörka bakgrunder, de fyller upp tomrum, de är tidlösa och de kan i bästa fall vara billiga men långvariga investeringar. Att fotografera ett utrymme med växter är dessutom väldigt tacksamt – med små omplaceringar kan du få stor variation på inredningen!

2

Fyll väggarna

Fyll dina vita väggar med konst och färg. Precis som med växter kan du med små detaljer göra stora förändringar i hela utrymmet med tavlor och målfärg. Se våra bästa förslag på fotovänlig inrednings-inspo här!

3

Rensa, rensa, rensa

Som i alla inredningsbilder – såväl exklusiv interiör som bostadsannonser – är mycket småplock ofta ett distraherande element som skapar en stökig och obalanserad atmosfär. Många ytor gör bättre ifrån sig på bild när de är fria från prylar.

Tips! Gör det praktiska till en del av inredningen – böcker är vackra detaljer som är lätta att rada upp snyggt och kreativt. Det ger dessutom en personlig touch till rummet.

4

Vem ska bilderna tilltala?

Ta i beaktande vem du säljer rummet till. Småbarnsfamiljer som söker villa har troligtvis helt andra preferenser än unga stadssinglar som kan tänka sig bo trångt men centralt. Poängtera utrymmets potential och möjligheter med bilderna. Framförallt vill du sälja in positiva synbilder och framtidsplaner som är kopplade till lokalen i fråga.

Fotograferingstips och redigering

Vidvinkeln

Ta i beaktande att inredningsfotografering och mäklarfotografering inte alltid har samma fokus – mäklarna vill i många fall fånga ett begränsat utrymme och få det att se stort och luftigt ut. Detta kräver vidvinkel. Vidvinkeln fångar in mera rum i bilden, men man får vara uppmärksam: ibland kan vidvinkel skapa märkliga proportioner, så att runt blir ovalt, exempelvis, då vidvinkeln ”sträcker” på bilden.

Höjden är avgörande

Var noggrann med att inte fotografera ovan- eller underifrån, utan fota helst där möblerna är, ungefär i midjehöjd – det kommer väcka en känsla av närhet till möblerna och rummet. Bilder på inredning ska få en att vilja stiga in rummet. Med rätt höjd får du in flera ytor, som golv, vägg och tak, i bilden.

Prova dig fram

Att fotografera bostäder och riktiga rum är svårt – ett fotografi kan inte omsluta en på samma sätt som rummet gör. Men nyckeln är att ha lite tålamod och pröva sig fram – fotografera samma hörn/rum/område ur olika perspektiv för att se vilket som framhäver det bäst. Riktigt bra bilder på inredning kräver omtanke!

Blanda liggande och stående

I en bildserie kan du gott blanda stående och liggande bilder för en mer levande serie. Kombinera då omfattande helhetsbilder med detaljbilder för att ge en bild av rummets funktion och känsla. Precis som vacker inredning består interiörbilder också av en balanserad blandning av kontraster.